stichting touchstones presenteerde 17 t/m 28 Juni 2015 op de ASM Werf, Arnhem
de spetterende circustheatershow STROOM, Cirque de la Liberte


Varend op het overweldigende succes van Fashionata, Cirque de la Mode, dat in juni 2014 tijdens het Fashion Festival te zien en te beleven was in de Eusebiuskerk, presenteerde touchstones zomer 2015 een gloednieuwe en spetterende circustheatershow STROOM, Cique de la Liberte.
Net als Fashionata kwam ook STROOM, Cirque de la Liberté tot stand op initiatief van stichting touchstones in nauwe samenwerking met de Gemeente Arnhem, fondsen, sponsoren en ondernemers.

Voor recensies zie http://www.cirquedelaliberte.nl/pers-downloads/


Inhoudelijk verslag STROOM, Cirque de la Liberté:

Met veel plezier en trots kijken wij, het bestuur van stichting touchstones, de directie, de artiesten en alle andere medewerkers terug op het overweldigende succes van STROOM, Cirque de la Liberté.
9 Professionele internationale en Arnhemse artiesten hebben van 17 t/m 28 juni 2015 op een voor Arnhem unieke locatie, de ASM-Haven, 12 circustheatershows gepresenteerd aan 3250 mensen uit Arnhem en omstreken. Het publiek heeft volop genoten, getuige de enthousiaste en ontroerende reacties na afloop en de lovende recensies in de Gelderlander, het circusblad de Piste en de Volkskrant (4 sterren!). Net als bij Fashionata, Cirque de la Mode, dat touchstones in 2014 heeft geproduceerd, raakten de shows na drie try-outs al snel uitverkocht (bezettingsgraad: 90%).  De artistiek hoogwaardige show, de bijzondere locatie, mond op mondreclame, facebook en de vele pr-uitingen zijn hier uiteraard debet aan.
Samen hebben we de Vrijheid gevierd; samen met de vele bezoekers, met deze show op deze historische plek gelegen tussen de twee bruggen die vernoemd zijn naar twee strijders voor de Vrijheid: John Frost en Nelson Mandela. We hebben op luchtige, evenwel indringende wijze, voor het voetlicht kunnen brengen dat leven en creëren in Vrijheid een groot goed is.

De keuze voor de ASM-Haven bleek een gouden greep te zijn. Hoewel dit gebied zich in het hart van Arnhem bevindt was het voor het grootste deel van het publiek onbekend terrein.
De verrassing was dan ook groot toen men over kwam varen met het pontje van de Stadsblokkenwerf (of lopend, met de fiets/auto) en men de tot circusterrein omgetoverde haven betrad.
De oude haven met het dok, het podium op het water, het feeërieke uitzicht, de luchten, de Rijn, een uitklapbare caravan, boten, een hijskraan en een grote grijze Olifant vormden het decor van de show.  Arnhemse modeontwerpers hebben voor iedere artiest een prachtig kostuum op maat ontworpen. Het publiek zat op een overdekte tribune en keek uit over het water naar de zuidelijke binnenstad van Arnhem Noord.

Het oude dok, dat met recht industrieel erfgoed genoemd kan worden, hebben we voor de gelegenheid tot restaurant gemaakt. Ruim 900 mensen hebben, zittend aan lange tafels en met uitzicht op het water, kunnen genieten van ‘Spaghetti met Olifantentranen’, bereid en opgediend door Dudok. Vanuit de opgestelde barcontainer werden, voor en na de shows, drankjes geserveerd aan het publiek. Het terras, met knappend haardvuur, zat vaak tot na middernacht vol met mensen die niet uitgepraat raakten over alles wat ze die avond hadden meegemaakt.

Stichting touchstones heeft met Fashionata, Cirque de la Mode (2014) en STROOM, Cirque de la Liberté een nieuw evenement toegevoegd aan het palet van evenementen dat Arnhem rijk is. Ook durven we te stellen dat circustheater van dit hoge artistieke niveau uniek is in Nederland. Net als Fashionata heeft ook STROOM de attractiewaarde van het Fashion Festival Arnhem vergroot en vice versa. Met dit evenement hebben we tevens een bijdrage geleverd aan het economisch –en sociaal rendement van Arnhem. De shows hebben 3250 bezoekers getrokken van binnen en buiten de stad.
Het laagdrempelige karakter dat eigen is aan circustheater heeft tot gevolg gehad dat de publiekssamenstelling werd gevormd door jong en oud, arm en rijk en mensen van vele culturen. Conform ons doel was STROOM, Cirque de la Liberté werkelijk voor iedereen toegankelijk. Met steun van de Dullertsstichting en het Nieuwe en Burgerweeshuis hebben we 407 vrijkaarten kunnen geven aan mensen die wekelijks een voedselpakket halen bij de Voedselbank, met steun van Volkshuisvesting hebben mensen die bij Volkshuisvesting huren tegen gereduceerde prijs entreekaarten kunnen kopen, met steun van de Gemeente Arnhem hebben Gelrepashouders eveneens korting gekregen en verder heeft VGZ een groep Arnhemse Mantelzorgers uitgenodigd de show te bezoeken. Ook groepskorting en kind/studentenkorting hebben geleid tot een brede samenstelling van het publiek.

Het succes van STROOM, Cirque de la Liberté is niet alleen te danken aan de enthousiaste inzet van alle 9 artiesten en de ruim 50 medewerkers, maar is zeker ook te danken aan het vertrouwen dat de 45 sponsoren, subsidiënten en fondsen hebben gehad door met elkaar voldoende middelen, financieel en in natura, ter beschikking te stellen om dit voor de stad Arnhem unieke circustheaterevenement te kunnen realiseren. 

Stichting touchstones dankt hierbij alle mensen die zich met hart en ziel en vol vertrouwen hebben ingezet. Samen hebben we in vrijheid de Vrijheid kunnen vieren.

 

http://www.cirquedelaliberte.nl/pers-downloads/

STROOM, cirque de la liberte